Wie

Wie is Guido?

Ik ben Guido Rosquin en geboren in Antwerpen. Ik hou van mijn stad; het bruisende zaken- en culturele leven in mijn stad heeft mij altijd geboeid en blij gemaakt. Al vind ik het jammer dat de stad zo snel groeit, maar dat is een normaal gevolg van succes. 

Vlaming zijn is me met de paplepel ingegeven. Mijn grootvader langs moederszijde, dr Alfons Van de Perre, was één van de eerste politiekers die gestreden heeft voor de ontvoogding van de Vlaming en de erkenning van het Nederlands als de taal van het Vlaamse volk.

Belg ben ik uiteraard van geboorte en ik ben daar ook tevreden mee. Voor mij hoeft het niet dat Vlaanderen onafhankelijk wordt, want we leven meer en meer in Europa en in de wereld. Alleen wil ik wel dat we zelf, zonder ingewikkelde compromissen, onze eigen problemen kunnen oplossen met keuzes die we zelf gemaakt hebben. 

Europeaan zijn is een voorrecht. Het historisch-culturele erfgoed van Europa moeten we koesteren en verdedigen. Na een lange geschiedenis van oorlog door hebzucht is er nu eindelijk een periode van vrede aangebroken. We mogen onze historisch-culturele identiteit niet opgeven. Er is een Europese geestesbeschaving: er zijn waarden, geestelijke inhoud, bij verlies van welke Europa niet meer zichzelf zou zijn, al zou het zijn geografische plaats behouden. Deze geografische plaats moet ook niet uitgebreid worden zo als sommigen binnen de EU voor ogen hebben (het hele Middellandse zeegebied is Europa niet). Misschien een gevolg van de ongebreidelde machtslust van een aantal politici en bedrijfsleiders. Er is nog meer dan werk genoeg om alle Europeanen een goed en blij leven te bezorgen.

Guido droomt van een betere wereld

Veel mensen dromen van een beter wereld: een veilige en rechtvaardige wereld waarin iedere mens:

  • zich in vrijheid kan ontwikkelen
  • in gelijkheid kan meedenken en beslissen over alle afspraken, regels en wetten die ze voor hun samenleving wensen
  • in solidariteit zijn deel ontvangt van al datgene wat mens en aarde voortbrengen en daaraan ook in solidariteit zijn bijdrage toevoegt
  • respect heeft voor de mening en eigenheid van alle mensen

Waarom deze website?

Deze website is een initiatief van Guido Rosquin, die hiermee mensen wil aanzetten om mee na te denken over de gekke wereld waarin we proberen te overleven. Het nadenken moet niet tot alleen kritiek van het bestaande systeem leiden maar vooral tot het ontwerpen van een nieuwe wereld, een wereld waarin onze kinderen en kleinkinderen graag willen leven en gelukkig worden. Laat ons terug dromen van een mooie en eerlijke wereld, waarin iedereen zichzelf kan zijn en met zijn talenten de wereld verbetert. Er zijn zoveel mensen met zoveel  capaciteiten dat het een schandaal is dat we daar niks mee doen. Weg met het strakke denken, lang leven de creativiteit.

“Misschien is de onderstroom van de samenleving niet zozeer links of rechts, maar ervaren heel wat mensen vooral hetzelfde en voelen ze zich gefrustreerd, bedrogen, uitgemolken, niet genoeg betrokken bij het democratische proces, stilaan moedeloos, onbegrepen, uitgelachen door profiterende multinationals en belazerd door onze rijkste medeburgers die het niet nodig vinden hun steentje bij te dragen en op een eerlijke manier mee hun rijke, sterke schouders willen zetten onder onze samenleving.”

Nils Abbeloos (kernlid van Vlinks) in Knack 9/4/16

Zowel links als rechts hebben ons gebracht waar we nu staan. Hun verouderde recepten werken niet meer. Daarom moeten we weg van het links/rechts denken, moeten we durven denken buiten dit kader,  zodat we een toekomst kunnen geven aan de nieuwe generaties. Deze website wil vooral een oproep zijn om eens heel hard en vooral creatief (zonder vooroordelen) na te denken over hoe het verder moet de democratie in België maar ook in heel Europa. Het is nodig om een nieuwe maatschappij te bouwen.

Contact

Ik wil graag met u discussiëren over alle onderwerpen van deze website. Ik zal echter alleen reageren op constructieve inhoud, dus niet op verwijten allerhande. Ik geloof dat we enkel door samenwerking tot creatieve oplossingen kunnen komen, niet door anderen de schuld te geven of ze alleen maar af te breken of zelfs uit te sluiten.

Wenst u een contact, stuur een mailtje naar guido.rosquin@gmail.com

Voor meer persoonlijk contact bel me op 0486442453