Utopia

“Een kaart van de wereld waar Utopia niet op voorkomt, is het niet waard om er zelfs maar een blik op te werpen: er staat dat ene land niet op waar de Mensheid altijd aan wal gaat. En als de Mensheid er eenmaal aan wal is gegaan, kijkt ze uit naar een beter land om naartoe te zeilen. Vooruitgang is de verwezenlijking van Utopia’s.”

Oscar Wilde (1854-1900), schrijver, dichter en estheet van Ierse afkomst. Eens werd Oscar Wilde door zijn publiek geadoreerd. In Engeland en ver daarbuiten werd massaal genoten van de door hem geschreven toneelstukken, komedies waarin de draak wordt gestoken met de humorloze Victoriaanse samenleving en de dubbele moraal van de aristocratie. Met zijn flamboyante voorkomen en lak aan kleinburgerlijke normen en waarden belichaamde hij een kunstzinnige stroming die in Engeland bekend stond als het ‘estheticisme’.

Last Modified on 5 december 2022
This entry was posted in Quotes
Bookmark this article Utopia