3. Consensus Democratie

Zwitserland is een consensus-democratie. De belangrijkste kenmerken zijn de regeringscoalitie bestaande uit alle grote politieke partijen, de medewerking van deze partijen in het parlement en de politieke besluitvorming door onderhandeling en compromis.  

° De zeven leden van de Federale Raad (federale uitvoerende macht) vormen een permanente grote coalitie. De grote politieke partijen verdelen de zetels in het uitvoerend orgaan naar rato van hun electorale sterkte.

° Machtsdeling in de uitvoerende macht is slechts één element van consensusdemocratie. Samenwerking van politieke partijen in een grote coalitie is ook waar te nemen in het parlement.

° Het doel van de consensusdemocratie is om alle belangrijke politieke actoren te laten deelnemen aan de federale politiek. De ontwikkeling van de Zwitserse culturele diversiteit van het land, door federalisme, door het stemsysteem en door directe democratie.

° Het beleidsvormingsproces wordt gekenmerkt door onderhandeling en compromis. Dit is een essentieel verschil met de meerderheidsdemocratie.

° Consensusdemocratie ontbloot licht en schaduw. Voor een goed functioneren van een consensusdemocratie zijn er gunstige en ongunstige voorwaarden. De huidige veranderingen in het partijsysteem en de toenemende politieke polarisatie zorgen voor uitdagingen voor de Zwitserse consensusdemocratie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *