Het kapitalistisch patriarchaat

“Het kapitalistisch patriarchaat is een economisch systeem dat zowel de waarde van de natuur als de waarde van vrouwen onderdrukt. Een wereld waar de macht van het geld, ‘het kapitalisme’, en de macht van het ‘patriarchaat’ elkaar vinden. Het is een roofzuchtige machine, die verantwoordelijk is voor de ecologische overschrijding van de planeet en de ineenstorting van het klimaat.”

Vandana Shiva, een van ’s werelds meest opmerkelijke milieu- en mensenrechtenactivisten. Shiva speelde een belangrijke rol in de Andersglobalisme-beweging. In 1991 stichtte Shiva Navdanya een nationale beweging om de diversiteit en integriteit van levende materie, in het bijzonder inheemse zaden, te beschermen. In haar boeken The violence of the green revolution en Monocultures of the mind gaat ze in tegen het dominante paradigma van groene landbouwrevolutie, die ze niet duurzaam acht. Haar bijdragen aan gender-issues zijn nationaal en internationaal erkend. Zo droeg haar boek Staying alive bij aan de verandering van het beeld van Derde Wereld-vrouwen in het westen. Ze laat zich inspireren door traditionele praktijken, met name de vedische cultuur van India.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *