Partijgevechten nu de norm in de dorpsstraat

Een nieuw decreet zorgt ervoor dat de partijen nu ook op gemeentelijk niveau openlijk hun domme partijspelletjes kunnen spelen. De gevechten van de partijhoofdkwartieren moeten nu ook op lokaal niveau.

Hoe kunnen de partijen ons overtuigen dat ze al deze nieuwe regels maken om de burger beter te dienen? Hoe ver van de mensen kunnen politici staan? Tot ze niet meer door hun kiezers geloofd worden en dan is hun doel bereikt: macht zonder verantwoording aan de kiezer. Politiek gaat niet langer over de bevolking maar over de partijen.

Als politici echt iets willen verbeteren aan onze democratie, dan moeten ze vooral in eigen vel snijden. Het partijdenken moet eruit. De burger terug aan het woord en waar kan dat beter dan op het laagste niveau: de gemeente, liefst niet gefusioneerd. Wat zou er zoal kunnen veranderen:

°  Om tegemoet te komen aan de grote stille meerderheid van burgers, is het wenselijk om de 50+1 regel te vervangen door de gulden meerderheid (61,8%). Dus moet er gestreefd worden naar een consensus waarbij de politici gaan voor een ruime meerderheid.

°  De verkiezing van burgemeester en schepenen gebeurt rechtstreeks; wie het meeste stemmen behaald wordt burgemeester en daarna worden in volgorde de schepenen aangeduid. Die kan dus uit meerdere partijen zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn als men zoekt naar een ruime meerderheid. Partijpolitiek moet hier echter voor sneuvelen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *