Bye-Bye, la démocratie ?

Un quart des Belges veulent en finir avec la démocratie parlementaire actuelle et la remplacer par un autre système. Plus d’un citoyen sur trois trouve que notre société serait mieux gérée si le pouvoir était concentré dans les mains d’un seul leader. Voici les premières conclusions d’un sondage RTBF exclusif mené dans le cadre de l’opération “Bye-Bye, la démocratie ?”.

Bijna een kwart van de Belgen wil de parlementaire democratie afschaffen en vervangen door een ander systeem. Meer dan een derde denkt dat de samenleving beter bestuurd zou worden als de macht zich in handen van één leider zou bevinden. Dat blijkt uit een enquête van de Franstalige openbare omroep RTBF.

Zouden onze politici hier van wakker liggen?

Hoe is het mogelijk dat onze politici zo blind geworden zijn dat ze zelfs niet meer zien dat ze de democratie aan het afbreken zijn om het te vervangen door de particratie en de macht van de partijleiders en hun orakels. Hoelang gaan we zo nog verder? Tot er echt gekozen wordt voor autocratie. Politici, het is de hoogste tijd om hier iets aan te doen en begin liefst bij uw partij.

David Van Reybrouck begint zijn boek ‘Tegen verkiezingen’ met de woorden: 

“Er is iets vreemds aan de hand met de democratie: iedereen lijkt ernaar te verlangen, maar niemand gelooft er nog in.” 

In een van de rijkste landen ter wereld gaat het, ook als het slecht gaat, nog altijd goed genoeg om de politieke elite te behoeden voor revolutie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *