Petitie: om dingen op agenda te plaatsen

Burgers kunnen via een petitie punten op de agenda plaatsen of een voorstel tot wetswijzing toevoegen. En dit zowel voor de gemeente als voor provincie of federaal. Ook Europees zou dit mogelijk moeten zijn.

Omdat iedere Belg over een eID beschikt, kan gedacht worden aan een website om de voorstellen digitaal in te dienen en elektronisch te ondertekenen.  Om geldig te zijn moet een petitie door 5 % van de burgers getekend worden.

De ontvankelijkheid van een petitie wordt bepaald door de Agendaraad of Agenda Council. Het is uiteraard logisch dat elk voorstel in overeenstemming moet zijn met de mensenrechten en de fundamentele vrijheden. De indiener wordt dan ook gehoord in de bevoegde Parlementaire Commissie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *