De wakkere burger

Er moet geëxperimenteerd worden met nieuwe manieren om de burgers invloed en inspraak te geven in het openbaar bestuur. David van Reybrouck komt bij zijn zoektocht naar mogelijkheden om meer democratie in te brengen uit bij het systeem van loting. Alhoewel dit een ideaal systeem is dat perfect beantwoord aan de vraag naar legitimiteit, lijkt het mij erg moeilijk te realiseren. Niet iedereen kan verplicht worden om politieke interesse te hebben en verantwoordelijkheid te nemen.

Het is belangrijk dat de burger vertrouwd geraakt met de politiek en de rechtsstaat.
Burgers moeten het recht hebben om punten op de agenda te plaatsen, in werkgroepen te zetelen over dingen die hen aanbelangen of op de agenda geplaatst zijn, om alle vergaderingen (behalve over veiligheid) bij te wonen, om deel te nemen aan werkgroepen (burgercomité’s) over een welbepaald onderwerp.

Daarom de creatie van de wakkere burger: dat is iedereen (inwoner en ouder dan 18 jaar) die zich bij de gemeente opgeeft als politiek vrijwilliger (mag niet beschikken over een partijkaart).

Wakkere Burgers of politieke vrijwilligers kunnen zetelen in het wijkcomité van hun wijk of in een burgercomité. In een meer uitgebreid systeem, waarover later meer, kunnen wakkere burgers door loting aangeduid worden om te zetelen in wel bepaalde comité’s op regionaal en federaal niveau.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *