Kiessysteem

Gelijk kiesrecht voor alle burgers van een regio is een ‘must’. Bij alle verkiezingen in België is er evenredige vertegenwoordiging (Art. 62, Grondwet). In een systeem met evenredige vertegenwoordiging krijgt een partij een aantal zetels naar verhouding van het aantal stemmen over het gehele gebied. Iedere burger heeft recht op slechts één stem; algemeen enkelvoudig stemrecht.

Bij verkiezingen volgens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging wordt het aantal stemmen dat is uitgebracht, gedeeld door het aantal zetels, waardoor de kiesdeler bekend is. Iedere partij krijgt minimaal evenveel zetels als het aantal keren dat bij de verkiezingen de kiesdeler is gehaald.

Voor de gemeenteraadsverkiezing is de gemeente de kieskring. Voor de districten uiteraard het district, voor het federaal en het Europees parlement is het land de kieskring. We willen van mensen uit eigen streek onze vertegenwoordigers maken. Verkiezingen gaan niet over populariteit maar over betrokkenheid en vertegenwoordiging.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *