Maatschappelijke polarisatie

Wanneer we ons slecht voelen, kleurt dit hoe we naar anderen kijken, en ook hiermee interageren: We zijn gevoeliger voor negatieve informatie en tekens van afwijzing. Deze negatieve focus kan destructieve interactiepatronen en negatieve, escalerende processen in gang zetten. In relaties zien we dit duidelijk: iemand die zich afgewezen of aangevallen voelt, zal op dit gevoel reageren. Kritiek wordt met tegen-kritiek beantwoord, en een aanval met een verdediging of een partner die zich terugtrekt. En iemand die zich niet gehoord voelt, gaat nog harder roepen. Kortom, negatief gedrag lokt negatief gedrag uit, en vermindert net de luisterbereidheid. In koppels zijn dit soort van interactiepatronen sterke voorspellers voor een scheiding, maar ook in andere relaties kunnen ze niet minder dan destructief zijn.”

Ernst Koster en Laura Sels, Psychologen Universiteit Gent