Kamal Kharmach: “Ik heb economie gestudeerd om te begrijpen waarom ik arm was. Waarom was het niet eerlijker verdeeld?”

Heb je het antwoord gevonden?

“De grondige uitleg is technisch, maar het komt hierop neer: democratie is hoe we onze samenleving ordenen, maar ze is in essentie gebaseerd op economie, op het kapitalistische systeem. Ongelijkheid maakt daar per definitie onderdeel van uit. Waar geld is, zal meer geld komen. Dan is het kwestie van herverdeling. Ik besefte dat ik heel blij mag zijn dat ik hier geboren ben. Mijn situatie was kut, maar in dit land betekent arm geboren worden niet per se dat je arm sterft. De kans is groter, maar ons beleid biedt veel nooduitgangen aan die in andere landen gewoon niet bestaan. Vroeger toonde het beleid je de weg naar die nooduitgangen, ze hielpen je. Nu is de boodschap: zoek ze maar zelf. Als je echt hard je best doet, geraak je er wel. Dat is problematisch. Arm geboren worden in een kapitalistisch systeem betekent dat je blind bent. Je kunt genezen, maar dan moeten anderen je wel helpen om te zien.”

DS – 23/3/2024