De Stadsgewesten van Vlaanderen

“Als we eerst zouden vaststellen waar we ons exact bevinden en dan waarheen we ons bewegen, zouden we beter kunnen beslissen wat te doen en hoe het te doen.”

Abraham Lincoln (1809-1865), 16de president van de USA

Uitgangspunt voor het bepalen van de nieuwe regio’s zijn de 13 centrumsteden. 

Aan de hand van de studie van 2001 “De Belgische Stadsgewesten,  2001”, van Sarah Luyten, Etienne Van Hecke van het Instituut voor Sociale en Economische Geografie, K.U.Leuven zijn de nieuwe districten gecreëerd met de 13 centrumsteden en hun  stadskern, kernstad, agglomeratie, banlieue en forensen-woonzone als basis.

Deze zijn dan aangevuld met gemeenten die meestal via gewestwegen deze centrumsteden kunnen bereiken. Uiteraard is zo’n samenstelling altijd arbitrair, vooral omdat over deze landelijke gemeenten geen studiewerk bestaat.  Op die manier kwam ik tot 13 stadsregio’s aangevuld met een district rond Brussel met Vilvoorde en Halle als steden. Het kustgebied is samengebracht omdat dit zijn specifieke problemen heeft, met Oostende als centrumstad.   Aangezien de studie van 2001 is zou het een goed idee zijn om deze opnieuw uit te voeren en de definitieve verdeling van de provincies in stadsgewesten te bepalen.

Aantal parlementairen per stadsgewest en per provincie

Provincie West-Vlaanderen omvat de volgende stadsgewesten: 

STADSGEWEST BRUGGE
Agglomeratie: Brugge
Banlieue: Damme, Jabbeke, Oostkamp en Zuienkerke 
Forensen-woonzone: Beernem, Blankenberge, Knokke-Heist en Zedelgem Uitbreiden met: Affligem, Maldegem, Knesselare Stadsgewest Brugge; 253.287 inwoners en 10 parlementairen

STADSGEWEST KORTRIJK
Agglomeratie: Harelbeke, Kortrijk en Kuurne
Banlieue: Wevelgem
Forensen-woonzone: Deerlijk, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn en Zwevegem
Uitbreiden met: Anzegem, Avelgem, Brakel, Cominnes-Warneton, Dentergem, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Lierde, Maarkedal, Oostrozebeke, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zottegem, Zulte, Zwalm Stadsgewest Kortrijk; 439.370 inwoners en 17 parlementairen

STADSGEWEST ROESELARE-IEPER Steden: Roeselare, Ieper Uitbreiden met: Alveringem, Ardooie, Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ingelmunster, Ichtegem, Izegem, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lichtervelde, Lo-Reninge, Mesen, Meulebeke, Moorslede, Pittem, Poperinge, Ruiselede, Staden, Tielt, Torhout, Vleteren, Waregem, Wervik, Wingene, Wielsbeke, Zonnebeke

Stadsgewest Roeselare-Ieper; 444.712 inwoners en 17 parlementairen

STADSGEWEST KUST Stad Oostende Agglomeratie: Bredene en Oostende Banlieue: Oudenburg Forensen-woonzone: Gistel en Middelkerke Uitbreiden met: Blankenberge, De Haan, De Panne, Knokke-Heist, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne, Zeebrugge Haven Stadsgewest Kust; 245.114 inwoners en 9 parlementairen

Totaal Provincie West-Vlaanderen; 1.382.482 inwoners en 53 parlementairen

Provincie Oost-Vlaanderen omvat de volgende stadsgewesten;  

STADSGEWEST GENT
Agglomeratie: De Pinte, Gent, Merelbeke en Sint-Martens-Latem
Banlieue: Destelbergen, Evergem, Gavere, Lochristi, Lovendegem, Melle, Nazareth, Nevele, Wachtebeke en Zelzate
Forensenwoonzone: Aalter, Assenede, Deinze, Eeklo, Kaprijke, Laarne, Moerbeke, Oosterzele, Sint- Laureins, Waarschoot, Wetteren, Zingem en Zomergem
Stadsgewest Gent; 620.850 inwoners en 24 parlementairen

STADSGEWEST SINT-NIKLAAS
Agglomeratie: Sint-Niklaas
Banlieue: Stekene
Forensen-woonzone: Sint-Gillis-Waas en Waasmunster
Uitbreiden met: Berlare, Hamme, Lokeren, Temse, Zele Stadsgewest Sint-Niklaas; 244.406 inwoners en 9 parlementairen

STADSGEWEST AALST Agglomeratie: Aalst Uitbreiden met: Buggenhout, Denderleeuw, Dendermonde, Erpe-Mere, Galmaarden, Geraardsbergen, Haaltert, Herne, Herzele, Knesselare, Lebbeke, Lede, Liedekerke, Ninove, Pepingen, Opwijk, Roosdaal, Sint-Lievens-Houtem, Wichelen Stadsgewest Aalst; 406.851 inwoners en 16 parlementairen

Totaal Provincie Oost-Vlaanderen; 1.261.657 inwoners en 49 parlementairen

Provincie Zuid-Brabant omvat de volgende stadsgewesten: 

STADSGEWEST ANTWERPEN
Agglomeratie: Aartselaar, Antwerpen, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Mortsel, Niel, Schelle, Schoten en Wommelgem
Banlieue: Brecht, Essen, Kalmthout, Kontich, Lint, Ranst, Rumst, Schilde, Stabroek, Wijnegem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel en Zwijndrecht
Forensen-woonzone: Berlaar, Beveren, Duffel, Grobbendonk, Kruibeke, Lier, Malle, Nijlen, Puurs, Temse en Willebroek
Uitbreiden met: geen Stadsgewest Antwerpen; 1.252.429 inwoners en 50 parlementairen

STADSGEWEST MECHELEN  Agglomeratie: Mechelen en Bonheiden  Banlieue: Sint-Katelijne-Waver en Zemst Forensen-woonzone: Putte Uitbreiden met: Begijnendijk, Boortmeerbeek, Haacht, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Kampenhout, Kapelle-op-den-bos, Keerbergen, Londerzeel, Steenokkerzeel, Tremelo Stadsgewest Mechelen; 317.577 inwoners en 12 parlementairen

STADSGEWEST TURNHOUT
Agglomeratie: Oud-Turnhout en Turnhout
Banlieue: Ravels en Vosselaar
Forensen-woonzone: Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Merksplas en Retie
Uitbreiden met: Balen , Dessel, Geel, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Mol, Olen, Rijkevorsel, Westerlo Stadsgewest Turnhout; 392.687 inwoners en 15 parlementairen

STADSGEWEST LEUVEN
Agglomeratie: Herent en Leuven
Banlieue: Bertem, Bierbeek, Holsbeek, Oud-Heverlee en Boutersem 
Forensen-woonzone: Aarschot, Bekkevoort, Rotselaar en Tiel-Winge  Uitbreiden met: Begijnendijk, Boutersem, Bekkevoort, Lubbeek, Tielt-Winge, Diest, Glabbeek, Hoegaarden, Linter, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen, Tremelo Stadsgewest Leuven; 352.253 inwoners en 14 parlementairen

Totaal Provincie Zuid-Brabant; 2.330.820 inwoners en 91 parlementairen

Provincie Limburg omvat de volgende stadsgewesten:  

STADSGEWEST HASSELT
Agglomeratie: Hasselt
Banlieue: Alken, Diepenbeek, Kortessem en Zonhoven 
Uitbreiden met: Beringen, Geetbets, Gingelom, Halen, Ham, Heers, Kortenaken, Landen, Leopoldsburg, Riemst, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Voeren, Zoutleeuw Stadsgewest Hasselt; 387.740 inwoners en 15 parlementairen

STADSGEWEST GENK
Agglomeratie: Genk
Banlieue: As, Opglabbeek en Zutendaal
Forensenwoonzone: Bilzen, Houthalen-Helchteren, Lanaken en Maasmechelen
Uitbreiden met; Bree, Bocholt, Dilsen-Stokkem, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Kinrooi, Lommel, Maaseik, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt, Peer Stadsgewest Genk; 415.499 inwoners en 16 parlementairen

Totaal Provincie Limburg; 803.239 inwoners en 31 parlementairen

Totaal 224 Vlaamse parlementsleden tegen vroeger 293 mandatarissen (118 parlementairen en 175 provincieraadsleden)

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.