Hoe Europese Verkiezingen organiseren?

Een eerste stap naar een echte Europese democratie is het gelijke kiesrecht. Iedere burger van de Europese Federatie heeft gelijke rechten, die zij uitoefenen via de door hen gekozen vertegenwoordigers van hun regio. De regio’s hebben een evenredige vertegenwoordiging in het Congres. Voor alle regio’s moet er een stemplicht komen, want stemmen is een burgerplicht. Deelnemen aan de verkiezingen is deelnemen als burger van een regio.

Wie kiest wie in dit nieuwe Europese gebouw?

Voor het bestuur van gemeenten wordt er een lokaal bestuur gekozen. Alle inwoners van een gemeente moeten hun stem uitbrengen, zodat iedereen vertegenwoordigd is in de gemeenteraad. De kieskring is de gemeente.

Ook voor de regio is er een regionale verkiezing van parlementsleden. De kieskring is de regio. De regio-parlementsleden maken deel uit van enerzijds het regio-parlement en anderzijds stemmen zij ook voor Europese aangelegenheden. Er zijn dus maar twee verkiezingen elke 5 jaar: gemeente en regio. De andere verkiezingen gebeuren door de verkozen parlementsleden.

Het congres bestaat uit alle parlementsleden van de deelnemende regio’s. 

De senaat wordt geloot uit alle parlementsleden van de deelnemende regio’s en dit voor een periode van één jaar, waarna ze terugkeren naar hun regionaal parlement.

De Minister-President wordt verkozen door het Congres. Ieder parlementslid uit de deelnemende regio’s kan zich kandidaat stellen. 

De Ministers worden door de Minister-President gekozen en voorgedragen aan het Congres voor goedkeuring.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *