Het rommelt in de wereld

Heel veel landen kampen met grote problemen maar hebben niet de moed om de problemen aan te pakken. Omdat de mensen niet meer weten hoe het verder moet, kiezen ze gemakkelijkheidshalve voor de extremen: die hebben zogezegd eenvoudige oplossingen. Is dat de oplossing voor onze problemen, zeker niet. 

Voor heel veel mensen is dit een beangstigende wereld, een wereld die lijdt tot ongelukkigheid en eenzaamheid. Heel veel mensen beginnen de hoop op een beter leven te vergeten. Ze worden overrompelt met problemen en kunnen daar geen oplossingen voor bedenken. Ze laten het dan maar over aan politici, waarin ze weinig vertrouwen hebben. En eigenlijk weten politici het ook niet meer. 

Veel mensen hebben tegenwoordig een probleem met het feit dat immigranten zo maar aanspraak kunnen maken op de sociale zekerheid en ze vinden dat onrechtvaardig en oneerlijk.

Wereldwijd worden 700 miljoen mensen geconfronteerd met problemen van geestelijke gezondheid. Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze geen controle meer hebben over de dingen en die psychologische stress wordt een risico op zichzelf.

In Europa is de democratie vervangen door een particratie, wat helemaal geen democratie is. De partijleiders beslissen hoe het verder moet. De bevolking moet het allemaal maar slikken. En daar zal het niet bij ophouden.  Er is teveel verweving tussen de politiek, de grote organisaties en de multinationals. Nochtans zullen we samen met de politiek moeten beslissen hoe het verder moet. De Europese bevolking mort. Die brave burgers beginnen ongehoorzaam te worden (bv. gele hesjes).

Democratie is dus niet iets wat zomaar voor goed moet aangenomen worden. Er moet regelmatig over nagedacht en aan gewerkt worden om het samenleven van mensen te verbeteren. De Westerse wereld heeft behoefte aan een nieuw ideaal, dat individuele vrijheid en dynamiek combineert met sociale harmonie.

Het is de hoogste tijd om onze democratie opnieuw uit te vinden. Alhoewel ik niet behoor tot de jeugd, hoop ik toch dat ik hieraan een beetje kan meewerken. Ik wil graag aanzetten tot nadenken over onze democratie.