Geglobaliseerd kapitalisme

Economiefilosoof Rogier De Langhe is boos op het systeem, gaat voluit in de clinch met de vakbond, heeft begrip voor de brexitkiezer en voorspelt dat we morgen in een totaal andere wereld leven. Hopelijk heeft hij gelijk en gaan we de goeie kant uit.

‘Eindeloze accumulatie van kapitaal vernietigt de planeet en creëert steeds grotere ongelijkheid’

David Harvey, professor aan de City University van New York

David Harvey, sociaal-geograaf en hoogleraar aan de City University of New York denkt er het volgende over: “Het kapitalistische systeem gaat over groeien. De centrale drijfveer in de kapitalistische economie is om meer kapitaal te accumuleren. De hoeveelheid geaccumuleerd kapitaal groeit gestadig: sinds ongeveer 1780 groeit de kapitalistische economie ieder jaar met gemiddeld 2,25 procent. Het kapitalistisch systeem lijkt zich te gedragen zoals een verslaafde, die voortdurend groei nodig heeft om zichzelf in stand te houden. De eindeloze accumulatie van kapitaal, in een spiraal die steeds groter wordt en sneller beweegt, is de kern van het probleem. We zitten gevangen in een systeem dat op zijn grenzen botst, en we moeten inzien dat, als we dit systeem in stand houden, we de planeet gaan vernielen en in steeds grotere ongelijkheid gaan terechtkomen.”

De Beurs

De markteconomie is niet de schuldige van de grote inkomenskloof, eerder Wall Street of beter gezegd de beurs. Het kopen en verkopen van aandelen waarbij er geen rekening gehouden wordt met de werkelijke waarde van een bedrijf, maar met zijn imago als bedrijf dat goede winsten oplevert voor de aandeelhouders en vertrouwen in de markt (die jammer genoeg gecreëerd wordt door overijverige media). Die aandelen zijn meestal in handen van investeringsmaatschappijen, die dikwijls gekoppeld zijn aan offshore bedrijven in belastingparadijzen. De mens op zijn smalst, de hebzucht van de mens waarover Mahatma Gandhi het heeft.

Johan Sanctorum schrijft hierover in Doorbraak: “Drijfveer van dit alles is uiteraard de menselijke hebzucht: de beurs is er voor mensen die niet willen werken en toch geld willen verdienen. Aandelen stijgen ‘vanzelf’, je hoeft er niet eens je bed voor uit te komen. Een ledigheid die zich finaal uit in een soort schemerarbeid, namelijk het bestuderen van grafiekjes en statistieken om tendensen proberen te voorspellen.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *