Op zoek naar nieuwe wegen

Een beetje dromen moet

“Dromen zijn bedrog” zingt Marco Borsato, maar is dat wel waar. 

Als je niet meer droomt ben je al halfdood. Iedereen droomt wel eens van bijvoorbeeld  een mooie reis, maar kan die nu niet betalen. Hij kan nu zeggen: ‘het lukt niet’ of ‘ik ga elke maand een beetje sparen’. Op welke manier denk je dat zijn droom zal uitkomen? Dromen moeten wel haalbaar zijn en soms vraagt het tijd om ze te realiseren.

Veel mensen dromen van een betere wereld, een rechtvaardige wereld waarin iedere mens:

  • zich in vrijheid kan ontwikkelen
  • in gelijkheid kan meedenken en beslissen over alle afspraken, regels en wetten die hun samenleving geld
  • in solidariteit zijn deel ontvangt van al datgene wat mens en aarde voortbrengen en daaraan ook in solidariteit zijn bijdrage toevoegt
  • respect heeft voor de mening en eigenheid van alle mensen

“Je verandert niets als je je slechts kant tegen het bestaande. De enige manier om daadwerkelijk iets te veranderen is door een nieuw model te ontwikkelen dat het oude obsoleet maakt.”

Buckminster Fuller, July 12, 1895 – July 1, 1983) Amerikaans architect, systems theorist, auteur, designer, uitvinder en futurist.

Is dat allemaal bereikbaar? 

Nee, als we niets doen. 

JA, als we samen actie ondernemen om die droom te realiseren. Niets doen is geen optie als men niet langer wil toekijken hoe onze wereld stilaan maar zeker vernietigd wordt.

Wacht niet op anderen om dit te realiseren want die wachten weer op anderen.

We kiezen welzijn boven welvaart, geluk boven bezit.

Een lokale faire economie leidt naar eerlijkere producten en een rechtvaardiger en beter ecologisch systeem voor iedereen. Het versterken van de lokale, reële en circulaire deeleconomie als buffer tegen de onstabiele en onvoorspelbare wereldeconomie, is noodzakelijk. De opkomende circulaire deeleconomie biedt mogelijkheden om afval te vermijden, te consuminderen en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Ecologie en ethiek moeten primeren boven economische efficiëntie en winstmaximalisatie.

We willen onze natuur beschermen voor onze kinderen en kleinkinderen.

Ethisch gedrag houdt rekening met de natuur bij keuzes. We kunnen alleen maar vaststellen dat we hiermee onvoldoende hebben rekening gehouden. Duurzaamheid nastreven wordt een belangrijk doel willen de wereld leefbaar houden voor onze kinderen en hun kinderen.

Wat is welvaart?

Jan Mertens van Oikos geeft hierop een mooi antwoord:

° Als je je afvraagt wat je echt nodig hebt om gelukkig te zijn, zullen er in je antwoorden waarschijnlijk waarden zitten. Je wilt dat je je verbonden kunt voelen met andere mensen, dat je je veilig voelt in een huis waar je je kinderen geborgenheid kunt geven, dat je een zinvolle bijdrage kunt leveren aan de samenleving, dat je gezond kunt blijven, dat je kinderen ook een waardige toekomst zullen hebben.

° Als je je afvraagt wat je graag van Sinterklaas zou krijgen, zullen de antwoorden heel anders zijn. Je zult je verder misschien ook afvragen hoe het komt dat Sinterklaas in sommige gezinnen meer speelgoed brengt dan in andere. Bij de eerste vraag kom je misschien dichter bij iets van ‘zijn’, bij de tweede meer bij iets van ‘hebben’.

Een mooi evenwicht tussen ‘zijn’ en ‘hebben’ maakt de mens gelukkiger. Laat ons meer op zoek gaan naar zingeving van ons leven en minder naar drang naar consumptie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *