Alle mensen van nature gelijk

“Vanaf het begin waren alle mensen van nature gelijk geschapen, en onze slavernij of dienstbaarheid kwam binnen door de onrechtvaardige dienstbaarheid van ondeugende mannen…. De tijd is gekomen, door God aan ons toegewezen, waarin u het juk van slavernij kunt afwerpen, en vrijheid terugkrijgen.”

John Ball (ca. 1338 – 15 juli 1381) was een Engelse priester wiens egalitaire toespraken de boerenopstand van 1381 opriepen. Ball was ooit een priester in York en in Colchester en werd rond 1366 geëxcommuniceerd wegens opruiende preken waarin hij pleitte voor een klassenloze samenleving, maar hij bleef prediken op open markten en elders. Na 1376 zat hij vaak gevangen, en bij het uitbreken van de opstand (juni 1381) werd hij uit de Maidstone-gevangenis gered door Kentish rebellen, die hij vergezelde naar Londen. Nadat de opstand was ingestort, werd Ball berecht en opgehangen in St. Albans.