De 21 Districten van het nieuwe België

Uitgangspunt voor het bepalen van de nieuwe districten is de studie uit 2001 “De Belgische Stadsgewesten,  2001”, van Sarah Luyten, Etienne Van Hecke van het Instituut voor Sociale en Economische Geografie, K.U.Leuven.  Aangezien de studie van 2001 is zou het een goed idee zijn om deze opnieuw uit te voeren en de definitieve verdeling van de regio’s te bepalen.

De nieuwe districten zijn gecreëerd op basis van de centrumsteden en hun  stadskern, kernstad, agglomeratie, banlieue en forensen-woonzone als basis. Deze zijn dan aangevuld met gemeenten die meestal via gewestwegen deze centrumsteden kunnen bereiken. Uiteraard is zo’n samenstelling altijd arbitrair, vooral omdat over deze landelijke gemeenten geen studiewerk bestaat.  Op die manier kwam ik tot 13 stadsregio’s aangevuld met een district rond Brussel met Vilvoorde en Halle als steden. Het kustgebied is samengebracht omdat dit zijn specifieke problemen heeft, met Oostende als centrumstad.  

De 13 Vlaamse districten

STADSGEWEST BRUGGE
Agglomeratie: Brugge
Banlieue: Damme, Jabbeke, Oostkamp en Zuienkerke Forensen-woonzone: Beernem, Blankenberge, Knokke-Heist en ZedelgemUitbreiden met: Affligem, Maldegem, Knesselare

STADSGEWEST KORTRIJK
Agglomeratie: Harelbeke, Kortrijk en Kuurne
Banlieue: Wevelgem
Forensen-woonzone: Deerlijk, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn en ZwevegemUitbreiden met: Anzegem, Avelgem, Brakel, Cominnes-Warneton, Dentergem, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Lierde, Maarkedal, Oostrozebeke, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zottegem, Zulte, Zwalm

STADSGEWEST ROESELARE-IEPERSteden: Roeselare, IeperUitbreiden met: Alveringem, Ardooie, Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ingelmunster, Ichtegem, Izegem, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lichtervelde, Lo-Reninge, Mesen, Meulebeke, Moorslede, Pittem, Poperinge, Ruiselede, Staden, Tielt, Torhout, Vleteren, Waregem, Wervik, Wingene, Wielsbeke, Zonnebeke

STADSGEWEST KUSTAgglomeratie: Bredene en OostendeBanlieue: OudenburgForensen-woonzone: Gistel en MiddelkerkeUitbreiden met: Blankenberge, De Haan, De Panne, Knokke-Heist, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne, Zeebrugge Haven

STADSGEWEST GENT
Agglomeratie: De Pinte, Gent, Merelbeke en Sint-Martens-Latem
Banlieue: Destelbergen, Evergem, Gavere, Lochristi, Lovendegem, Melle, Nazareth, Nevele, Wachtebeke en Zelzate
Forensenwoonzone: Aalter, Assenede, Deinze, Eeklo, Kaprijke, Laarne, Moerbeke, Oosterzele, Sint- Laureins, Waarschoot, Wetteren, Zingem en Zomergem

STADSGEWEST SINT-NIKLAAS
Agglomeratie: Sint-Niklaas
Banlieue: Stekene
Forensen-woonzone: Sint-Gillis-Waas en WaasmunsterUitbreiden met: Berlare, Hamme, Lokeren, Temse, Zele

STADSGEWEST AALSTAgglomeratie: AalstUitbreiden met: Buggenhout, Denderleeuw, Dendermonde, Erpe-Mere, Galmaarden, Geraardsbergen, Haaltert, Herne, Herzele, Knesselare, Lebbeke, Lede, Liedekerke, Ninove, Pepingen, Opwijk, Roosdaal, Sint-Lievens-Houtem, Wichelen

STADSGEWEST ANTWERPEN
Agglomeratie: Aartselaar, Antwerpen, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Mortsel, Niel, Schelle, Schoten en Wommelgem
Banlieue: Brecht, Essen, Kalmthout, Kontich, Lint, Ranst, Rumst, Schilde, Stabroek, Wijnegem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel en Zwijndrecht
Forensen-woonzone: Berlaar, Beveren, Duffel, Grobbendonk, Kruibeke, Lier, Malle, Nijlen, Puurs, Temse en WillebroekUitbreiden met: geen

STADSGEWEST MECHELEN 

Agglomeratie: Mechelen en Bonheiden Banlieue: Sint-Katelijne-Waver en ZemstForensen-woonzone: PutteUitbreiden met:Begijnendijk, Boortmeerbeek, Haacht, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Kampenhout, Kapelle-op-den-bos, Keerbergen, Londerzeel, Steenokkerzeel, Tremelo

STADSGEWEST TURNHOUT
Agglomeratie: Oud-Turnhout en Turnhout
Banlieue: Ravels en Vosselaar
Forensen-woonzone: Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Merksplas en RetieUitbreiden met:Balen , Dessel, Geel, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Mol, Olen, Rijkevorsel, Westerlo

STADSGEWEST LEUVEN
Agglomeratie: Herent en Leuven
Banlieue: Bertem, Bierbeek, Holsbeek, Oud-Heverlee en Boutersem Forensen-woonzone: Aarschot, Bekkevoort, Rotselaar en Tiel-Winge Uitbreiden met: Begijnendijk, Boutersem, Bekkevoort, Lubbeek, Tielt-Winge, Diest, Glabbeek, Hoegaarden, Linter,  Scherpenheuvel-Zichem, Tienen, Tremelo

STADSGEWEST HASSELT
Agglomeratie: Hasselt
Banlieue: Alken, Diepenbeek, Kortessem en Zonhoven Forensenwoonzone: Herk-de-stad en Wellen  Uitbreiden met:Beringen, Geetbets, Gingelom, Halen, Ham, Heers, Kortenaken, Landen, Leopoldsburg, Riemst, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Voeren, Zoutleeuw

STADSGEWEST GENK
Agglomeratie: Genk
Banlieue: As, Opglabbeek en Zutendaal
Forensenwoonzone: Bilzen, Houthalen-Helchteren, Lanaken en Maasmechelen

Uitbreiden met:Bree, Bocholt, Dilsen-Stokkem, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Kinrooi, Lommel, Maaseik, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt, Peer

Het district Brussel-Bruxelles

Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Anderlecht, Oudergem, Sint-Agatha-Berchem, Brussel, Etterbeek, Evere, Vorst, Ganshoren, Elsene, Jette, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Sint- Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe

Brusselse Agglomeratie: Beersel, Eigenbrakel, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Halle, Kraainem, Linkebeek, Machelen, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren, Vilvoorde, Waterloo, Wemmel, Wezembeek-Oppem en Zaventem

Brusselse Banlieue: Asse, Bevekom, Kasteelbrakel, Chaumont-Gistoux, Edingen, Gooik, Graven, Hoeilaart, Huldenberg, Itter, Kampenhout, Kortenberg, Terhulpen, Lasne, Lennik, Meise, Merchtem, Overijse, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Pepingen, Rixensart, Opzullik, Steenokkerzeel, Ternat, Tubeke en Waver 

Het totaal aantal inwoners van deze belangrijke provincie is 1.998.854 inwoners

De 6 districten van Wallonië

Voor Wallonië heb ik het niet volledig uitgewerkt, maar beperk ik mij tot de stadsgewesten zoals bepaald in de studie. Het aanvullen van de districten met de kleinere gemeenten uit de regio moet nog gebeuren.

STADSGEWEST CHARLEROI
Agglomeratie: Charleroi, Châtelet, Courcelles, Farciennes en Montigny-le-Tilleul
Banlieue: Aiseau-Presles, Fleurus, Fontaine-l’Evêque, Gerpinnes, Ham-sur-Heyre-Nalinnes, Les Bons Villers, Thuin en Walcourt
Forensenwoonzone: Anderlues, Beaumont, Cerfontaine, Florennes, Fosses-la-ville, Froidchapelle, Lobbes, Mettet, Pont-à-Celles, Sivry-Rance en Sambreville Uitbreiden met kleinere gemeenten rond het stadsgewest

STADSGEWEST LUIK
Agglomeratie: Ans, Beyne-Heusay, Chaudfontaine, Engis, Fléron, Flémalle, Grâce-Hollogne, Herstal, Luik, Oupeye, Saint-Nicolas, Seraing en Soumagne
Banlieue: Anthisnes, Awans, Aywaille, Bitsingen, Blégny, Crisnée, Dalhem, Donceel, Esneux, Fexhe-le-Haut-Clocher, Juprelle, Nandrin, Neupré, Olne, Oerle, Remicourt, Saint-Georges-sur-Meuse, Sprimont, Tinlot, Trooz, Verlaine en Wezet
Forensenwoonzone: Amay, Berloz, Clavier, Comblain-au-Pont, Faimes, Ferrières, Geer, Hamoir, Herve, Manhay, Modave, Ouffet, Stoumont, Villers-le-Bouillet, Voeren, Wanze en Borgworm Uitbreiden met kleinere gemeenten rond het stadsgewest

STADSGEWEST BERGEN
Agglomeratie: Boussu, Colfontaine, Dour, Frameries, Bergen en Quaregnon Banlieue: Honnelles, Jurbeke, Quévy en Saint-Ghislain Forensenwoonzone: Hensies, Lens en Quiévrain Uitbreiden met kleinere gemeenten rond het stadsgewest

STADSGEWEST NAMEN
Agglomeratie: Namen
Banlieue: Assesse, Gesves, Fernelmont, Floreffe, Profondeville en La Bruyère Forensenwoonzone: Anhée, Andenne, Eghezée en Yvoir Uitbreiden met kleinere gemeenten rond het stadsgewest

STADSGEWEST DOORNIK
Agglomeratie: Doornik
Banlieue: Antoing, Brunehaut en Rumes Forensenwoonzone: Celles, Estaimpuis, Pecq en Péruwelz Uitbreiden met kleinere gemeenten rond het stadsgewest

STADSGEWEST VERVIERS
Agglomeratie: Dison, Pepinster en Verviers Banlieue: Jalhay en Theux
Forensenwoonzone: Limburg en Thimister-Clermont Uitbreiden met kleinere gemeenten rond het stadsgewest

Totaal Wallonië: 2.341.454 inwoners

DUITSTALIG District

Eupen, Kelmis, Lontzen, Raeren, Amel, Büllingen, Burg-Reuland, Bütchenbach,        Sankt-Vith

Totaal 77.668 inwoners

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *