Tijd om Joan Baez terug te zingen en nu wel te handelen

In Mei 1968 zong ik samen met heel veel andere studenten uit volle borst ‘We shall overcome’. We geloofden echt in verandering, een betere wereld, een wereld waar de vrede zou uitbreken, een wereld waarin we vrij zouden zijn en waarin angst niet meer zou regeren.

En zodra we de universiteit verlieten vergaten we onze dromen en gingen aan de slag. Er was toen nog hoop op een betere toekomst. En ja, er werden enorm veel mogelijkheden gecreëerd. We konden gewoon kiezen welk werk we wilden doen. Ons loon nam enorm toe in één decennium. We werkten ons te pletter om de welvaart te creëren die we vandaag kennen.

Op dit moment is nergens in de wereld nog rustig. In veel landen is er oorlog of tenminste opstand en suppressie, in veel landen worden de mensenrechten dikwijls geschonden, in veel landen zijn er veel mensen die niet echt vrij zijn.

Joan Baez zingt “we are not afraid” maar jammer genoeg zijn er veel mensen die bang zijn voor de toekomst, voor de toekomst van hun kinderen, voor de aankomende hongersnood, voor de boosheid van de natuur, voor de andere mensen.
In ons land is het tamelijk rustig maar hoe kunnen we met gerust gemoed naar een nieuwe toekomst werken voor onze kinderen en kleinkinderen want die hebben ook een veilige en gezonde wereld nodig waarin het mogelijk is om ieder zijn talenten te erkennen.

We shall overcome,We shall overcome,We shall overcome, some day.
Oh, deep in my heart, I do believeWe shall overcome, some day.
We’ll walk hand in hand,We’ll walk hand in hand,We’ll walk hand in hand, some day.
Oh, deep in my heart,
We shall live in peace,We shall live in peace,We shall live in peace, some day.
Oh, deep in my heart,
We shall all be free,We shall all be free,We shall all be free, some day.
Oh, deep in my heart,
We are not afraid,We are not afraid,We are not afraid, TODAY
Oh, deep in my heart,
We shall overcome,We shall overcome, We shall overcome, some day.
Oh, deep in my heart, I do believeWe shall overcome, some day.

Joan Chandos Báez (New York, 9 januari 1941) is een Amerikaanse folkzangeres en liedjesschrijfster. Ze is vooral bekend geworden door haar songs tegen oorlog en voor vrijheid en burgerrechten voor iedereen. Een bekende song staat op het album ‘The Times They Are Changin’, dat is het nummer ‘With God On Our Side’, dat ze samen met Bob Dylan ten gehore bracht.