Tijd voor grondige debatten

Een aantal partijen willen meer staat, anderen willen minder. Er lijkt ook een verschil te bestaan tussen het zuiden en het noorden. Hoe moet het verder? Moeten we eerst een debat over de kerntaken beginnen of moeten we eerst werken aan de staatshervorming? Of misschien moeten we eerst de belastingen hervormen? Welke zijn de basisbehoeften van een mens? Moet de staat zich beperken tot die basisbehoeften? Moet de overheid aandeelhouder zijn in bedrijven? Moeten intercommunales winst uitkeren? Zorgen privébedrijven voor een betere dienstverlening en een lagere kost? Moet politiek functioneren zoals een bedrijf?

Het is de hoogste tijd voor de politiek om zich terug bezig te houden met de wensen, de behoeften en de dromen van de mensen. Beslissingen moeten in het voordeel van de meeste mensen zijn. Een gewone meerderheid volstaat niet om het vertrouwen van de bevolking terug te krijgen. Een heel grote inspanning zal nodig zijn en vooral het weggooien van de partijlijstjes. Stap eens over uw schaduw en neem een nieuwe start. Er zijn verschillende grote debatten nodig.

Politicoloog Bart Maddens: “Partijfinanciering is veel erger dan pensioenbonus”