Goed besteed geld voor de Partijen 

Dylan vindt dat partijen veel te veel geld ontvangen !

#Goed Bestuur vraagt om goed besteed geld voor de partijen. Dit geld moet de onafhankelijkheid van de partijen garanderen, zonder te morsen met belastinggeld.

“De politiek maakt er de laatste tijd een potje van. Het is tijd voor wat nederigheid. En minder publiek geld voor de partijen.”

Béatrice Delvaux, Senior writer bij Le Soir en columniste bij De Standaard.

Hoe is het nu?

De Belgische politieke partijen bezaten eind 2022 samen een nettovermogen van 165 miljoen euro – een record. Nooit werd de partij­financiering meer ingezet voor reclame en propaganda.

Wat bedoeld was om partijen onafhankelijk te maken van malafide geldschieters is nu een politiek wapen om partijen die tegendraads zijn, te pesten. De dotaties weerspiegelen ook perfect het alom gehuldigde Matheus-effect “wie heeft krijgt in verhouding tot zijn macht en wie geen macht heeft, krijgt niets”. Niemand vertrekt op gelijke basis. Op die manier is macht belangrijker dan het welzijn van de bevolking en het algemeen belang.

In België krijgt N-VA krijgt jaarlijks 13,4 miljoen aan belastingsgeld, de PS 9,8 miljoen, CD&V 8,3 miljoen, MR 8,1 miljoen, Open Vld 6,5 miljoen, Sp.a 6,1 miljoen, Cdh 6 miljoen en Groen 3,7 miljoen. Een totaal van 62 miljoen belastingsgeld.
In Nederland krijgen de partijen samen iets minder dan 17 miljoen per jaar.

Goed Bestuur vraagt de volgende verandering:

Goed bestuur betekent ook op een verantwoorde manier geld uitgeven.

Verminder de partijfinanciering tot een redelijk bedrag.

Elke partij die een zetel in het parlement behaalt, krijgt een som van 2 miljoen om hun studiedienst en hun organisatie te financieren, niet om vastgoed aan te kopen of onbeperkt reclame te maken (hier moet ook een regel komen).

Om nieuwe partijen een kans te geven krijgen ze de helft van dit bedrag als ze 50.000 handtekeningen kunnen verzamelen.

Om vernieuwing te stimuleren en het status-quo tegen te werken krijgt iedere verkozen mandataris (alle niveaus) een bedrag van 2000 € per jaar. Dit wordt uitgekeerd aan de mandataris, niet aan partij. In België zijn ongeveer 14000 verkozen mandatarissen (alle niveaus tezamen) wat een totale kost van ongeveer 28 miljoen zou geven, wat heel wat minder en vooral eerlijker is dan het huidige systeem. Zelfs dat is nog veel maar toch al veel beter, vooral omdat kleine en startende partijen ook geld ontvangen voor hun organisatie.

De fracties afschaffen

Fracties zijn gecreëerd om macht te concentreren. Dus, weg met de fractiewerking en de vergoeding hiervoor. Naast een overdreven overheidssteun voor de partijen is er nog eens een vergoeding voor fractiewerking in het parlement. Deze vergoedingen worden vaak verder doorgesluisd naar de partijcentrales, wat een onaanvaardbaar misbruik is in hoofde van de partijen.

Volgende venster op de politiek:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *