Is dit de wereld waarin wij onze kinderen en kleinkinderen willen laten opgroeien?

#Goed Bestuur vraagt om goed na te denken als je in het kieshokje staat of nog liever even daarvoor zodat je een doordachte keuze maakt.

De verkiezingen komen eraan en ik vraag me af hoe het verder moet. Ik maak me toch wel ongerust als ik de krant lees. Nee, het is geen oorlog bij ons. Toch is er minder en minder bereidheid om samen voor iets op te komen. Willen we aan deze chaotische maatschappij iets doen, zodat onze kinderen en kleinkinderen een vredig, gezond en gelukkig leven kunnen leiden?

Maar ik heb mijn twijfels door alles wat ik lees en ondervind:

  • Er is een oorlog in Israel en er is er één in Oekraïne, maar daar houdt het niet op want er zijn kleine oorlogjes langs alle kanten in de wereld. En ook die kleine oorlogjes doen heel veel mensen lijden en zelfs sterven.
  • In heel wat landen is er sympathie voor dictators die de macht grijpen en er zelf beter van worden, maar hun bevolking in armoede achterlaten.
  • Politiek gezien wordt de ene helft van de wereld opgezet tegen de andere helft.
  • Er is meer en meer polarisering, extreme standpunten worden door de extreme partijen graag gebruikt om mensen tegen elkaar op te zetten
  • De ongelijkheid neemt toe. De armoede in de wereld is nog steeds te groot, zelfs in ons kleine luxe landje.
  • De milieuproblematiek bezorgt nu al miljoenen mensen grote zorgen en verlies, en dat zal alleen maar toenemen.
  • De macht van de grote multinationale bedrijven neemt angstwekkend toe en zij krijgen een te grote grip op de politiek.
  • Onze Westerse democratie is in gevaar, mede door wanbeheer (particratie) van de politieke klasse waardoor de extremen gemakkelijk verkiezingen winnen.

Wat moet er gebeuren?

Een grote groep mensen zoekt naar een manier om te protesteren, om hun ongenoegen uit drukken, om iets te ondernemen. Voor deze grote groep mensen is de verdwijnende democratie wel degelijk een probleem. Zij zoeken naar oplossingen maar vinden die niet.

“Hoe wil je een revolutionaire vonk doen opslaan in een massa mensen, die allemaal dikke buiken en warme voeten hebben?” Clem Schouwenaars, Vlaams dichter en schrijver 1932-1993

Van die onvrede wordt door een hele rits nieuwe partijen gebruik gemaakt om ‘snel’ een tegengewicht voor de partijen aan te bieden en de proteststemmers en ontevredenen een onderdak te geven. Onze stemlijsten zullen vol nieuwe of jonge partijen staan. Dit is positief maar negatief tegelijkertijd, vooral door de kiesdrempel waardoor de meeste van deze partijen niet verkozen zullen worden en dus ook geen invloed op de toekomst zullen hebben.

Even een lijstje van deze moedige bouwers: Vista, Blanco, Piratenpartij, Vrijheid, Referendumpartij, BoerBurgerBelangen, Volt, Diem, GezondBurgerVerstandVlaanderen, Alternatief2024, en ik vergeet de politici die zich niet meer kunnen vinden in hun partij.

De ontevredenheid van de burger is zo groot dat er dringend iets moet gebeuren en liefst met een brede basis. Daarom is samenwerking nodig tussen een groep moedige strijders voor een nieuwe aanpak van onze democratie.

‘Sense of urgency’ dwingt ons om samen aan een oplossing te werken. Het samenbrengen van mensen die willen bouwen aan een nieuwe of vernieuwde samenleving is noodzakelijk om meer impact te creëren. Als ieder groepje in zijn hoekje zijn ding wil doen gaat het niet lukken. Alleen samen kunnen we impact creëren en misschien wetgeving beïnvloeden.

Werken aan een toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen, vol hoop voor een betere samenleving voor iedereen. Het is niet belangrijk om het over alles eens te zijn, het is wel belangrijk om er over na te denken en andermans ideeën een kans te geven. Verandering wordt niet gecreëerd door zich af te zetten tegen iets, maar door iets nieuws te creëren.

“Je verandert niets als je je slechts kant tegen het bestaande. De enige manier om daadwerkelijk iets te veranderen is door een nieuw model te ontwikkelen dat het oude obsoleet maakt.”

Buckminster Fuller, July 12, 1895 – July 1, 1983) Amerikaans architect, systems theorist, auteur, designer, uitvinder en futurist.

We moeten zoeken naar gemeenschappelijke standpunten en verschillen accepteren. De democratie herstellen is een dringende noodzaak. Denk hierover na als je gaat stemmen.

“De kiezer heeft het laatste woord.”