Wat wij nodig hebben, is een mooie nieuwe maatschappelijke utopie

“Stel dat we een grove kam door het Europese continent zouden halen. De nationale grenzen zouden in de kam blijven hangen. Die lastige dikke haren zouden we verwijderen. De burgers van de Europese regio’s en steden zouden dan een nieuw soort Europa “kunnen bouwen: decentraal, regionaal, niet-nationaal, parlementair, democratisch, duurzaam en sociaal. Dát Europa is een politiek-institutioneel systeem dat precies die samenleving mogelijk maakt waarvan Thomas More ooit droomde: een samenleving waarin geest, deugd en gezondheid in een moderne zin in het middelpunt staan. Deze postnationale democratie bestaat uit een netwerk van Europese regio’s en steden die zich onder de beschermende koepel van een Europese republiek bevinden. De burgers van deze republiek staan politiek gezien op voet van gelijkheid.”

Ulrike Guérot is een in Berlijn gevestigde Duitse politieke denker en oprichter en directeur van het European Democracy Lab. In april 2016 benoemde Donau University Krems Ulrike Guérot tot hoogleraar Europees beleid en de studie van democratie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *