4. Vergelijkend perspectief

 ° Federalisme in Zwitserland garandeert “eenheid in verscheidenheid” en is een waarborg voor culturele minderheden. Andere landen hebben verschillende betekenissen van federalisme. Er is een verscheidenheid aan “federalismen”.

° Directe democratie wordt niet alleen in Zwitserland gebruikt, maar ook in veel andere landen. Zwitserse burgers zijn echter de enigen die recht hebben op directe deelname op alle overheidsniveaus.

° Het Zwitserse systeem van consensusdemocratie staat in schril contrast met het model van de meerderheidsdemocratie zoals dat bijvoorbeeld in Groot-Brittannië bekend is. Consensusdemocratie kan een geschikte manier zijn om problemen in multiculturele samenlevingen op te lossen.

° Het Zwitserse systeem, geconfronteerd met Europeanisering en globalisering, heeft te maken met meerdere uitdagingen, niet alleen met betrekking tot de betrekkingen met de Europese Unie, maar ook met betrekking tot interne sociale conflicten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *