De laatste oplages van de vrije pers in Hongkong

“Op 23 juni 2021 legde de prodemocratische krant Apple Daily de drukpersen stil na 26 jaar dienst. Door het aanwenden van een arbitraire nationale veiligheidswet leggen de overheden in Peking en Hongkong het zwijgen op aan de vrije media in laatstgenoemde metropool.” Business AM

Zo ver zijn we nog niet in België, maar is het zoveel beter? Een onafhankelijke krant is een krant in handen van personen, niet van bedrijven en al zeker niet onderdeel van een media-concern. Hoe kan een krant onafhankelijk zijn in zo’n omgeving. Om de onafhankelijkheid van kranten te verzekeren heeft België een lange tijd geleden subsidies ingevoerd. De Belgische kranten krijgen elk jaar 170 miljoen subsidies om onafhankelijke berichtgeving te garanderen, om hun onafhankelijkheid te behouden. Kranten betalen ook geen BTW, wat dus jaarlijks nog eens een 190 miljoen aan de overheid kost. Ieder jaar kosten de kranten dus 360 miljoen aan de belastingbetaler. Terecht? Ja, voor echte onafhankelijkheid.  Maar zijn die kranten ook echt onafhankelijk? 

Binnen de media in België is concentratie een reëel probleem: verscheidenheid en kwaliteit van de informatie, betrouwbare informatie over verschillende mogelijke visies op de samenleving ontbreekt waardoor het functioneren van een liberale democratie sterk gehypothekeerd wordt. Daarom zou een krant die subsidies ontvangt geen dividend mogen uitkeren (zou voor alle bedrijven die subsidies ontvangen geldig moeten zijn). Subsidies dienen om een bedrijf te helpen, niet om aandeelhouders rijk te maken. Ook aandeelhouderschap van kranten moet herbekeken worden; aandeelhouders die meer dan 50 % van de aandelen hebben moet verboden worden. Beter nog zou het zijn om minimum 10 aandeelhouders te hebben met een maximum van 10 % van de aandelen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *