Het refrein is al twee decennia hetzelfde

Men voelt zich niet erkend en bedreigd in zijn kleine, overzichtelijke wereld, en ziet zich verraden door een bestuurlijke elite die niet voor hun belangen zou opkomen, maar wel voor die van migranten en asielzoekers.

Alleen een nieuw project kan het geloof in de politiek herstellen

Er is nood aan een nieuwe speler op het politieke terrein. Een geloofwaardige speler in het centrum, die belastinggeld slim besteedt zonder nog meer taksen te heffen, die de welvaart in ons land veiligstelt en duurzaam maakt, die een progressieve ethische visie verzoent met degelijk bestuur. Een nieuwe speler die de vicieuze cirkel doorbreekt waarbij partijen voor de verkiezingen de hemel beloven, om elkaar na de verkiezingen in een wurggreep te houden en helemaal niéts te gunnen. Een nieuwe speler waarin mensen opnieuw kunnen geloven. Wie durft de handschoen op te nemen?”

Zelfa Madhloum – Trends – 23/11/2023 – geëngageerde onderneemster en de zaakvoerder van Bloomjobs

“Willen we de opmars van extreemrechts stoppen, dan moeten we de ideologische dimensie van democratie herstellen. Dan is er opnieuw nood aan een groot verhaal over systemen, macht en tegenmacht. Dan moet men opnieuw gaan spreken over emancipatie en de strijd om een nieuw mens- en wereldbeeld.”

Seppe De Meulder – De Wereld Morgen – 23/11/2023

De zorgen van de mensen om het einde van de maand te halen. De bezorgdheid voor een duurzame toekomst. De focus moet liggen op sociaaleconomische thema’s. Diverse onderzoeken tonen aan dat extreemrechts kapitaliseert op economische onzekerheid.
Afkalvende koopkracht leidt tot frustratie bij de bevolking. Te lage pensioenen, ontoereikende sociale bescherming en gezondheidszorg, falende onderwijs- en kinderopvangsystemen, lonen die niet in verhouding staan tot de stijgende levenskosten, enzovoort. Dit alles versterkt de lokroep van de proteststem.”

Sampol – 23/11/2023 – Miranda Ulens