Luisteren naar de mensen

Hoe doe je dat?
Het wordt steeds moeilijker om mekaar te verstaan, maar in de politiek is het nagenoeg onmogelijk geworden. Het lijkt erop dat onze politici in een andere wereld leven en niet meer weten hoe de mensen erover denken. De door ons gekozen politici zetten ons tegen elkaar op om hun gelijk te bewijzen. En jammer genoeg, laten wij hen begaan. We trekken ons terug, het interesseert ons niet meer. En toch zou het ons moeten interesseren, want het gaat over ons leven, de maatschappij waarin wij leven.

We moeten ons afvragen hoe we die willen organiseren, hoeveel we voor elkaar willen doen, hoe we de toekomst van onze kinderen zien. En daarvoor moeten we de politici kiezen die we nodig hebben. En daar begint het probleem: we zitten vast in een particratie waar de partijvoorzitters het voor het zeggen hebben. Maar dat is teveel macht in te weinig handen. We moeten dit anders organiseren, maar hoe?

Ik voeg hierbij mijn visie op wat er zoal moet veranderen. In de loop van de jaren zijn mijn ideeën wel eens veranderd. Gelukkig maar, want ideeën groeien en soms ziet men dat vroegere ideeën niet de beste oplossing zijn. Dus geef ik hierbij een nieuwe stand van zaken voor mijn aanpak van de crisis waarin onze democratie zich bevindt.

Lees meer: