Brussel Hoofdstad van Europa

Simon vindt dat Vlaming in Brussel meer medezeggenschap verdient !

#Goed Bestuur vraagt een tweetalig, liever zelfs meertalig Brussel want Brussel is niet alleen de hoofdstad van België maar ook van Europa. Om dat te bewerkstelligen is er een andere aanpak absoluut nodig. Brussel moet een echte hoofdstad worden.

“De Brusselse agglomeratie vormt de bron voor een flink stuk van onze nationale welvaart, en als Vlaanderen Brussel wil verkwanselen, dan zal dit een gigantische kostprijs hebben.”

Marc Hooghe, Hoogleraar KU Leuven in De Morgen

Hoe is het nu?

In 1989 ontstond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De bedoelingen waren misschien goed, maar de structuur ervan is te ingewikkeld. Het beleid van de hoofdstad werd steeds minder doeltreffend. Het institutioneel statuut van Brussel moet fundamenteel gewijzigd worden: Brussel is zowel hoofdstad van België als van Europa. Er is zoals in elke grote stad, hoge werkloosheid vooral bij jongeren, een gevoel van onveiligheid, openbaar vervoer wordt onvoldoende uitgebouwd waardoor er mobiliteitsproblemen ontstaan.

Brussel zit bovendien permanent in zware geldnood. Brussel slaagt er ook niet in om een hoogwaardig cultureel imago te ontwikkelen, wat men toch wel mag verwachten van de Europese hoofdstad. Zonder constructieve wil tot samenleven en zonder respect voor de basisregels van een harmonieuze coöperatie, kan geen enkele constructie overleven.

#Goed Bestuur vraagt de volgende verandering:

Hoe kan men politiek meer zeggenschap krijgen? Door meer stemmen te halen, maar er zijn slechts 8% Vlaamse Brusselaars en die stemmen dan nog voor 4 verschillende partijen. Zeggenschap hebben door regeltjes op te leggen is geen goed idee want dat zijn de dingen die een “goed bestuur” in de weg staan.

Brussel, voor Vlamingen een moeilijk lief

Veel Vlamingen reageren gefrustreerd als het over Brussel en de Vlaamse rand rond Brussel gaat. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de Vlaamse rand niet verfranst, is de ene kant van het verhaal. Hoe kunnen we meer invloed op het beleid in Brussel verkrijgen is de andere kant van het verhaal. Over hoe we die twee stellingen moeten bereiken is veel onenigheid, maar ook veel onduidelijkheid. Niemand spreekt zich hierover uit. Vlamingen kijken een beetje weg van het probleem (de redelijke Vlaming) of gaan in de verdediging (de fanatieke Vlaming).

Brussels Bewustzijn
Laat de Brusselaars van Brussel een stad met zelfbewustzijn en uitstraling maken, die het waard is hoofdstad van Europa te zijn. Een beetje arrogantie mag hier wel, een beetje dromen ook.

“Volgens Jules Gheude vond in een enquête die Rudi Janssens (VUB) in 2013 deed, dat 74% koos voor een autonoom statuut. Dit zou de Brusselaars toelaten hun eigenheid te bewaren. Wat betreft de heterogeniteit van Brussel: dat is net een grote troef als het onderdak wil blijven bieden aan de grote Europese en internationale instellingen. Er zijn zelfs economen die zonder aarzelen van een ‘financiële jackpot’ gewagen. Volkomen verschillend dus van het statuut van Washington DC.”

Uitbreiding Brussel 

Door de uitbreiding wonen er meteen ook meer Vlamingen in Brussel waardoor ze meer druk op de besluitvorming hebben. Omdat Brussel ook voor de Vlamingen een belangrijke metropool is, moeten de Vlamingen in een grootmoedige bui een voorstel doen aan de Brusselaars. De Vlamingen moeten voorstellen om een ruime Brusselse regio te creëren, waardoor Brussel tenminste een kans krijgt om zijn taak als hoofdstad waar te maken.

Daarvoor is een uitbreiding van Brussel met de gemeenten van agglomeratie.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest:
Anderlecht, Oudergem, Sint-Agatha-Berchem, Brussel, Etterbeek, Evere, Vorst, Ganshoren, Elsene, Jette, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Sint- Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe

Brusselse Agglomeratie:
Beersel, Eigenbrakel, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Halle, Kraainem, Linkebeek, Machelen, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren, Vilvoorde, Waterloo, Wemmel, Wezembeek-Oppem en Zaventem

Een bindend referendum in al deze gemeenten moet peilen naar de bereidheid van de inwoners tot het vormen van een grote regio met eigen Gewest-bevoegdheden. En uiteraard is een meerderheid voor de totaliteit, niet per gemeente, nodig.

De uitbreiding ligt heel gevoelig bij de Vlamingen, maar ze zullen een keuze moeten maken: een toegeving doen om een duidelijke situatie te creëren is in iedereen zijn voordeel. Dus Vlaamse partijen, kom op met dat voorstel. Steek uw nek eens uit en denk niet klein maar groot. Met een doorzichtig en duidelijk goed gestructureerd systeem heeft iedereen voordelen. En kom misschien op met een gezamenlijke lijst voor Vlamingen en Vlaamse inspraak in het debat.

Meertalig Onderwijs

In ruil voor deze uitbreiding moet Brussel zich ertoe verbinden om tweetalig onderwijs aan te bieden (1/3 van de vakken in het Nederlands, 1/3 in het Frans en de rest is een keuze van de school, misschien Engels?). Als de Franstalige Brusselaars dit een onredelijke eis zouden vinden, dan hebben zij niet de juiste intenties met Brussel waardoor het overleven van België zelfs in gevaar wordt gebracht. Brussel is de hoofdstad van een tweetalig land, een meertalig Europa en moet zich zo ook gedragen.

Eigenlijk is dit een situatie waarbij iedereen wint: Brussel wordt groter en krijgt hierdoor de mogelijkheid tot een echt beleid van deze belangrijke regio. Het aantal Vlamingen in Brussel neemt toe. Wallonië krijgt eindelijk aansluiting tot Brussel. Om een goed beleid mogelijk te maken moet Brussel een Gewest worden met alle verantwoordelijkheden die daar bij horen en zonder inmenging van Vlaanderen of Wallonië.

Faciliteiten

Als Brussel een grote agglomeratie is met eigen bevoegdheden (die van een Gewest), is er geen nood meer aan faciliteiten. De hele regio wordt tweetalig gebied. Tegelijkertijd moeten alle verdere faciliteiten ook buiten de Brusselse regio afgeschaft worden. Het moet duidelijk worden dat wie in Vlaanderen woont, ook Vlaanderen moet respecteren. Wie in Wallonië woont moet Wallonië respecteren. Wie in Brussel woont moet respect hebben voor alle taalgroepen (27 talen binnen Europa) gezien haar Europese status. Laat ons een duidelijke situatie creëren voor iedereen.

Volgende venster op de politiek:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *