Subsidies anders uitgeven

Amber vindt dat geld geven aan bedrijven anders moet!

#Goed Bestuur vraagt voor het verstandig uitgeven van geld van de staat. We kunnen bedrijven wel helpen maar niet onvoorwaardelijk; wie subsidies ontvangt mag de volgden 2 jaar geen dividend uitkeren. Subsidies dienen niet om aandeelhouders te plezieren, maar om het bedrijf te helpen.

“Politiek interesseert mij niet, zei de kunstenaar, en hij vroeg om subsidie.”

Fons Jansen, Nederlands cabaretier 1925-1991

Hoe is het nu?

België is Europees kampioen subsidies aan bedrijven.
Van alle landen in de Europese Unie, zijn de nettosubsidies die België geeft aan bedrijven de hoogste. Eerst en vooral werden in 2021 voor 15,741 miljard euro aan productiesubsidies toegekend.

De Vlaamse regering wil dit jaar voor 13,3 miljard euro aan subsidies uitkeren, wat goed is voor bijna een derde van de Vlaamse begroting. Dat blijkt uit berekeningen van Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA).
Wallonië overtroeft Vlaanderen met bedrijfssubsidies en grondprijzen.

Een pleziertje voor aandeelhouders ?
Kort gelden las ik in een krant dat bedrijven jaarlijks 12 miljard subsidies ontvangen, maar in totaal slechts 12 miljard belastingen betalen (de getallen verschillen volgens media). Is dit wel goed besteed belastingsgeld? Of dient het enkel om aan bevriende bedrijven van politici aan een extraatje te helpen? Of dient het om aandeelhouders een plezier te doen?

Is het zinvol om een bedrijf in leven te houden met subsidies? Om te besparen zou men gewoon de subsidies kunnen afschaffen, maar dat is weer heibel zoeken. De vraag is wat er zou gebeuren indien we de beslissing of ze al dan niet subsidies willen ontvangen, aan de bedrijven of organisaties overlaten?

Enkele voorbeelden hiervan;

  • in het verleden was er Beaulieu
  • meer recent is er de Katoennatie die subsidies ontvangt om zonnepalen te plaatsen
  • luchthavens zoals Deurne, Oostende en Charleroi kunnen overleven dank zij subsidies
  • banken moesten gered worden met belastingsgeld
  • media krijgen subsidies om hun onafhankelijkheid te verzekeren
  • profvoetballers krijgen korting op hun sociale bijdrage, ook een vorm van subsidie
  • grote herstructureringen gaan ook ten koste van de staat zonder tussenkomst van de aandeelhouders van dat bedrijf

#Goed Bestuur vraagt de volgende verandering

Subsidies dienen om mensen of bedrijven te overtuigen om iets te doen, te plaatsen of te maken, wat ze zonder steun misschien minder zouden doen of uitstellen tot later. Soms worden subsidies gebruikt om bedrijven aan te trekken, soms om ze te laten overleven zoals regionale luchthavens. Ook kortingen op sociale bijdrage kan men in deze lijst opnemen.

Subsidies dienen om bedrijven of organisatie te helpen in hun expansie en moeten dan ook gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Wordt dat geld gebruikt om het bedrijf sterker te maken of dient dat geld enkel om de aandeelhouders gelukkig te maken? Is het eerlijk en rechtvaardig om dit te vragen van de belastingbetaler?

Subsidies aan bedrijven

Een bedrijf als Katoennatie is een groot concern met heel veel geld. Is het dan echt nodig om zo’n bedrijf subsidies voor zonnepanelen te geven en daardoor een verlaging van hun elektriciteitskosten te bekomen ten koste van de belastingbetaler?
Beaulieu is ondanks grote subsidies toch voor een deel van zijn productie naar het buitenland verhuisd.

Zal de uitbater van een luchthaven stoppen als ze niet langer subsidies ontvangen?
Zullen professionele voetbalclubs in handen van rijke mensen stoppen als ze geen korting meer krijgen op de sociale bijdrage van hun spelers?

Bij grote herstructureringen

Grote herstructureringen kunnen we onderbrengen bij subsidies, want het is uiteindelijk de staat die moet zorgen voor de ontslagen werknemers. En het bedrijf gaat gewoon verder of ze stoppen zelfs volledig ondanks het feit dat ze soms al subsidies hebben ontvangen.

Simplify

Een bedrijf dat subsidies ontvangt, of een andere vorm van staatstussenkomst, of een grote herstructurering doorvoert mag de volgende 2 jaar geen dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders.

Subsidies dienen om een bedrijf te helpen, niet om aandeelhouders rijk te maken. Zullen bedrijven ervoor kiezen om subsidies te ontvangen als ze de rijke aandeelhouders niet langer kunnen plezieren?

Wijze mensen de Denen. Ze willen geen steun toekennen aan bedrijven die dividenden uitkeren, eigen aandelen inkopen of geregistreerd zijn in belastingparadijzen. Blijkbaar hebben de Denen er meer van begrepen dan de Belgen.

Volgende venster op de politiek: